A honlap a Métisz keretein belül készült | Kapcsolat
Petranyi A.
,
Boros N.
,
Bodnár I.

Élelmiszerek mikotoxin szennyezettségének értékeléseAssessment of mycotoxin contamination of foods

Az utóbbi években a RASFF rendszer jelentései szerint a legnagyobb problémát a patogén mikroorganizmusok, a peszticid-származékok és a mikotoxinok okozzák. A 2014. évi jelentés adatai alapján elmondható, hogy a bejelentések 12%-a mikotoxin eredetű veszélyre hívta fel a figyelmet. Kutatásom során a RASFF rendszer mikotoxinokra vonatkozó adatait vizsgáltam. Az adatok alapján megállapítható, hogy az összes bejelentés 90%-a aflatoxinra vonatkozik, melynek csökkenésével az összes bejelentések száma 2004 óta 40%-kal csökkent. Ezzel szemben az ochratoxin-A jelenléte kismértékben nőtt. Aflatoxint főként diófélékből és olajos magvakból mutattak ki, legnagyobb mennyiségben földimogyoróból, míg az ochratoxin-A főként gyümölcsökben (több mint 85%-ban fügében) és fűszerekben jelentős. A deoxinivalenol és a fumonizin bejelentések száma lényegesen alacsonyabb ugyan, mint az előző két toxiné, de minden évben jelen voltak a gabonafélékben, többnyire kukoricában és búzában. Zearalenont és patulint a vizsgált időszakban csak 16 és 18 esetben mutattak ki élelmiszerekből, azonban a patulin bejelentések 22%-a bébiételre vonatkozott, így e toxin vizsgálata is kiemelkedően fontos.

Hivatkozási lehetőségek

Metisz url:
http://ijems.lib.unideb.hu/cikk/cikk/57f62aebb28d9
Pdf url
http://ijems.lib.unideb.hu/file/9/57f62aebb28d9/szerzo/12.pdf